Muzeul Sportului Argeşean – Campionii

Argeșul are o istorie bogată în ceea ce privește automobilismul, iar mulți dintre cei care au scris filele acestei cărți și-au pus amprenta de-a lungul vremii peste prestigiul acestui județ. Am putea spune că o mână de oameni ”a pus țara pe roți”, dar o dată ce pășești în Muzeul Sportului Argeșean – Campionii, realizezi că au fost mai mulți de atât.

Uzina Dacia a fost locul în care multe vise au devenit realitate, în care multe ambiții și dorințe s-au văzut realizate, transformate în medalii, trofee, titluri de campioni. Prestigiul piloților din Argeș a trecut granița și, odată cu el, România scria istorie în automobilismul mondial. Timpurile s-au schimbat, oamenii la fel, dar istoria a rămas aceeași, iar o parte din tezaurul automobilismului românesc, scris în Argeș, îl putem revedea la Muzeul Sportului Argeșean – Campionii.

60 de vitrine și numeroase panouri adăpostesc momente cruciale din sportul argeșean, alături de documente, fotografii, medalii, plachete, cupe, diplome, echipamente sportive, fanioane sau chiar afişe din cadrul competiţiilor sportive. Muzeul ilustrează mai multe ramuri sportive, iar ”creașa de pe tort” este automobilismul.

Încă de la intrare te întâmpină o renumită Dacie 1410, model din 1982, mașină ce i-a aparținut celebrului Gheorghe Morassi, dar și lui Iancu Niță. ”Bătrâna” ar porni și acum, în memoria zilelor de mult trecute, când participa în competiții.

Pe măsură ce îți continui incursiunea conștientizezi cât de importanți au fost primii pași în scrierea istoriei în automobilism – pași făcuți prin Dacia și Aro – constructorii de automobile din Argeș.

Apoi vezi impozant, un perete întreg cu fotografii portret ale celor care au scris istoria autmobilismului argeșean. Pe panoul cu Stelele automobilismului argeșean regăsești nume precum Ștefan Vasile, Victor Nicoară, Petre Vezeanu, Ovidiu Scobai, Valentin Porcișteanu, Nicu Grigoraș, Ilie Olteanu, Ion Gârjoavă, Ludovic Balint, Andrei Belu, frații Morassi- de care se leagă și începuturile echipei de automobilism ale Uzinei de Autoturisme Pitești. Tot ceea ce poate fi admirat, de la trofee, volan, căști, diplome, toate sunt originale și au aparținut celor prezentați.

Alături e și un combinezon, mănușile și scaunul lui Vali Porcișteanu, de pe mașina cu care a fost campion al României.

Aflăm că Argeșul a câștigat, în anii ’70, Raliul de la Acropole, cel al Portugaliei sau Spaniei și că avem campion mondial la viteză în coastă. Zărim și fotografii vechi, din 1968, anul în care ieșea pe poarta de la Colibași primul autoturism Dacia 1100. Anul a coincis cu momentul în care s-au pus bazele echipei de raliu, formată pe atunci din Gelu Man, Mircea Ilioaie, Florin și Gheorghe Morassi, Ion Gârjoavă, Ion Rauta.

Muzeul Sportului Argeșean – Campionii e un loc pe care merită să îl pui pe lista obligatorie de vizitat, dacă iubești acest sport și vrei să îi înțelegi istoria.

Scroll to Top